M-Aleja Koper

zavod za izobraževanje in raziskovanje

Jadranje na deski: Ščepec fizike v igri z vodo in vetrom

razstava windsurf dmfakp0V četrtek, 5.7.2012, so v Centru eksperimentov Koper otvorili razstavo o jadranju na deski, ki osvetljuje ta šport z naravoslovnega in tehničnega vidika.

Jadranje na deski je šport, ki je povezan z naravo in naravnimi pojavi. Še posebno je aktualen poleti, ko se na osvežujoč način lahko popeljemo po morju ali jezeru. Za jadranje na deski so pomembne zanimive fizikalne zakonitosti, ki jih želimo z razstavo približati širši javnosti. Čeprav je samo veter tisti, ki daje pogon, lahko pri jadranju na deski presežemo hitrost vetra in vozimo tudi v smeri proti vetru. Pomembno vlogo pri tem ima dinamični vzgon.


Radio Koper, Pogovor o razstavi, 22.8.2012: predvajaj


razstava windsurf dmfakp1Jadranje na deski je pred približno 50 leti omogočil izum pregibnega zgloba, ki povezuje jadro in desko, in omogoča nagibanje jambora. Za razliko od jadrnice jadralna deska nima krmila, le smernik, ki med vožnjo drži smer vožnje. Smer pa spreminjamo s premikanjem telesa in ustvarjanjem navorov, ki povzročijo zasuk deske. Splošno prepričanje je, da je za jadranje na deski treba biti zelo močan. Običajno vprašanje je, ali sem sposoben dvigniti jadro iz vode in jadro držati med vožnjo. Vse to je mogoče, če pametno izkoristimo svojo težo in nekaj pripomočkov, ki so predstavljeni na razstavi.

razstava windsurf dmfakp2Razstavljeno opremo, rekvizite in materiale je moč otipati in na ta način jadranje na deski vsaj delno izkusiti. Spoznali boste opremo in različne discipline jadranja na deski, odkrili nekatere zanimive tehnične podrobnosti, kako se je oprema razvijala skozi čas, kateri materiali se uporabljajo pri izdelavi  in ugotovili, da vse skupaj ni tako težko, kot zgleda. Kot pri vsakem športu je seveda za doseganje vrhunskih rezultatov potrebno veliko trenirati, večinoma pa je jadranje na deski rekreacija, ki je primerna za vse generacije.

Razstavo so pripravili Društvo matematikov, fizikov in astronomov Koper v sodelovanju s
Šolo jadranja na deski Windsurfpoint.si Koper, kjer se jadranja na deski lahko tudi dejansko naučite.

Razstava o jadranju na deski bo na ogled v poletnem času v Centru eksperimentov Koper.

Krožek - Koper

thumb krozek

Poletni tečaji

poletni tecaj

Robosoncki logo

Koledar dogodkov

Prejšnji mesec September 2024 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30
LogoM-aleja