M-Aleja Koper

zavod za izobraževanje in raziskovanje

Robotki v zamejstvu

Z robotki smo se povezali s slovenskimi otroki v zamejstvu. V sodelovanju z DMFA Koper, ki je nosilec projekta Igraje v svet robotike in programiranja, smo izvedli več delavnic za otroke in njihove učitelje v osnovnih šolah v zamejstvu v Italiji. Bili smo zelo lepo sprejeti. Še lepše pa je bilo veselje in navdušenje otrok, ki spremlja te ustvarjalne delavnice.

Robotki_ITm1Učiteljica Francesca Bruno z Osnovne šole Petra Butkoviča Domna, Sovodnje pri Soči, je povedala: "Delavnica je bila čudovita. Učenci so delali v skupinah brez težav. Zelo jih je zanimalo, kako jim bo uspelo sestaviti robotke. Obenem so sproščeno sodelovali med sabo in z učiteljem. Lego kocke so zlahka pritegnile k delu tudi neizkušene učence oziroma učenke. Zelo zanimivo je bilo prepletanje igre in snovi iz različnih predmetov (matematike, naravoslovja...). Učenci so v tistih trenutkih utrjevali snov in to brez vsiljevanja z naše strani. Bili so popolnoma samostojni. Moram reči, da je bila to super izkušnja in istočasno izziv. Nikoli nisem pomislila na Lego kocke kot šolski pripomoček. To so zelo dobre ideje."

Robotki_ITm2Delavnice robotike so navdušile učitelje v zamejstvu tudi z jezikovne plati. Mladi na ta način utrjujejo in bogatijo besedni zaklad s tehničnimi strokovnimi izrazi. Učiteljica Katja Ferletič z Osnovne šole Romjan nam je tako pojasnila: "Naši učenci prihajajo iz italijanskega okolja, zato je jezikovna vadba vsakodnevno potrebna. Tako srečanje s terminologijo, ki pride na dan v igri in spodbuja pogovor v slovenskem jeziku, je izredna možnost; učenci so motivirani. Delo z robotki spodbuja diskusijo, postavljena vprašanja morajo biti smiselna, tako da čim hitreje rešijo nalogo. Zelo pomembno je bilo tudi srečanje z matematikom, ki direktno otrokom posreduje navdušenje za predmet. Otrokom je odlična priložnost, da spoznajo, da matematika ni le težka, dolgočasna operacija, ampak je živahna in se da uporabiti v različnih situacijah tudi nezavedno."

Z novim šolskim letom nadaljujemo z izvajanjem projekta, tako da bo še zanimivo.

Projekt Igraje v svet robotike in programiranja sofinancira
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

www.slovenci.si

Krožek - Koper

thumb krozek

Poletni tečaji

poletni tecaj

Robosoncki logo

Koledar dogodkov

Prejšnji mesec September 2024 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30
LogoM-aleja